Published On: Sun, Sep 4th, 2016

Të pagëzohësh në katolik kur shenjtoria me e re është Shën Tereza e Kalkutes -Nëna Tereza

Shën Tereza e Kalkutes -Nëna Tereza

Shën Tereza e Kalkutes -Nëna Tereza

Nga Lek Gjoka
Jacksonville Florida

Shqipëri është ndër kombët e para në botë që nga viti 300 pas Krishtit pranoi në shpirtrat e tyrë besimin katolik.Kemi mbi 1700 vitë besim në Jezu Krishtin dhe ket besim vazhdojmë ta ruajmë me dashuri të zjarrtë .Edhe në diktaturën e eger komunistë në Shqipëri me gjithë ato vrasje që bënë ndaj klerit katolik nuk arritën dot ta kthejnë kombin tonë në një komb pa fe, pa besim në Zot sepse prindërit tanë e kishin Krishtin në shpirt , lutëshin çdo ditë, festonin festat fetare si Krishtlindjen dhe Pashkët .Ndaj edhe Papa Francesku pas vizites ne Shqiperi ne Shtatorin e vitit 2015 u mahnit per figurat e 40 martireve shqiptare  te fese per te cilet ka filluar hapja e procesit dioqezan për beatifikimin dhe kanonizimin e tyre,
Po të kërkosh në historinë tonë do të gjesh me mijëra e mijëra raste të rikthimit të shqiptarë në besimin e të pareve të tyre në besimin katolik sidomos tek mergimtaret.
Mjaft përsonalitete të Shqipërisë u kthyen në besimin e të pareve të tyrë duke filluar me Heroin tonë kombëtar Gjergj Kastrioti dhe me rradhe në vitet në vazhdim më ikonën e Pavarsisë së Kosovës Ibrahim Rugoven, shkrimtarin e madh me famë botërorë Ismail Kadare dhe deri tek kryeministri aktual i Shqipërisë Edi Rama.
Të pagëzohësh në katolik nuk do të thotë së vetem je me afer Zotit, Paqes dhe dashurise për të varfërit dhe njeri-tjetrin por edhe me gjëre, je me afer Evropës së zhvilluar, ke më shumë kulturë dhe dashuri njërëzorë që mbart kjo botë ngarkuar dhe luftëra e dhimbje.
Jo me kot edhe ish mbreti i shqiptareve Ahmet Zogu e zgjodhi bashkshortën katolikë ku dora e mendja e saj solli një ndryshim rrënjësor në kulturën mbrëtërorë, solli një frymë evropianë në aspektet e jetes si dhe në shkollimin dhe të drejtat e grave që shihëshin si pronë e burravë në shoqërinë patriarkalë shqiptarë në mbi pese shekuj robëri osmanë.
Sigurisht pa bujë e zhurmë më mijëra shqiptarë janë kthyer e po kthehen çdo vit në besimin katolik sepse aty e gjejnë më mirë vetveten, dashuria që Jezu Krishti na la mbi tokë i ngroh disi më teper shpirtërisht.
Në pësë shekuj robëri nga pushtimi osmano-turk ka mjaft njërëz që Shqipërinë e kombin shqiptar nuk e duan të shkojë në familjën evropianë por të rrëshqase drejt vendeve që vetem po prodhojnë luftë, diskriminim gjinor, vrasje dhe dhimbje shpirtërorë.Jo më kot edhe përplasjët midis shkrimtarit Ismail Kadare dhe akademikut Rexhep Qosja janë me tëpër të karaterit fetar.Kadare jep mesazhin e kthimit të shqiptareve në fenë e të pareve, fenë që dominon Evropen dhe botën e qyeteteruar ndërsa akedamiku i pa fe Qosja ëndërron një përendori të re osmanë ku shqiptaret të bëhën pjese e saj.Personalisht nuk me shqeteson shumë fakti së Qosja shëh ëndrra të këqija për kombin shqiptar sepse nga përsona të tillë që mbrojnë me fanatizëm portretin e diktatorit komunist Enver Hoxhes mund të presesh edhe gjëma me të mëdhajë se kaq por që nuk do ti ndodhin kurrë shqiptareve dhe kombit shqiptar.
Shqipëria sapo ka vendosur trenin e saj të jetes mbi shina, ka ndezuar lokomotiven dhe po nis udhëtimin drejt familjes evropianë.Uroj që bekimi i Papës ndaj kombit shqiptar të jetë i përhërshëm dhe paqja, dashuria bashkë më toketancen fetare te ecin në një rrugë të drejtë.
Uroj që çdo shqiptar që dëshiron të pagëzohet në fene e të pareve të mos hezitojë por të trokasë në portën e Zotit dhe të bëhët pjese e familjes së madhe katolike.Krenarija jone kombetare per te qenurit katolike shqiptare duke respektuar ne maksimum besimet e tjera fetare ne Shqiperi është se me 4 Shtator 2016 u bemi kombi qe kemi shenjtoren me te re te besimit katolik Shën Terezen e Kalkutes -Nënën Tereza.Shpallja e saj Shenjte ne Vatican nga Papa Francesku ishte lajmi me i mire per kombin shqiptar ne te gjithe kanalet dhe angjesite e lajmeve te të gjithe botes.

jesus-jezus
Falënderoj mjaft miq të mi në mërgim te besimve te tjera fetare që fëmitë e tyrë të lindur apo edhe bashkshortet  i pagëzuan më katolikë sepse besuan së është besimi i të parëve të tyrë, është njëra nga besimet fetarë që të afron më shumë dashuri, më shumë ngrohtësi shpirtërorë, më shumë zhvillim dhe mirqenie ekonomikë.
Të pagëzohësh në katolik do të thotë të respektosh të paret e tu, të respektosh heroin kombëtar Gjergj Kastriotin, nënën e të varferve të botës Shenjten Tereze – Nënë Terezen.
Të jesh katolik do të thotë të ndihmosh shokun te mos e presesh ne bese per intersa te ngushta vetjake, te ndihmosh të sëmuret, të varfërit, femijet,grate e kur keto i shikon në rend të dytë , apo edhe me keq abuzon ndaj tyrë jo vetem që nuk je katolik edhe sikur të kesh veshur rrobat e priftit por shpirtit tënd ia ke prere bileten për ferr.Sa me larg kesaj ketogorie mekataresh dhe sa me shpejt të gjithë që e ndjenje dhe e kan deshire shpirterore të mos ngurrojne por të Pagezohen në fene e të pareve të tyre në fene që dominon Evropen dhe vendet e zhvilluera te botes në fene katolike.

Jacksonville Florida
Shtator 2014-Shtator 2016

Shen Tereza e Kalkutes - Nene Tereza

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.