Tag archive for ‘Tonin Çobani’
Tonin Cobani GV
By Lek Gjoka On Wednesday, December 13th, 2017
0 Comments

De Martino dhe Fishta

Tonin Çobani – Studjues   Disa pikëpyetje të mbetura pezull në Historinë e Letërsisë Shqipe De Martino dhe Fishta, “mësuesi i madh, nxënësi i madh” Nga Tonin Çobani / Historia e letërsisë More...

tonin_cobani
By Lek Gjoka On Sunday, November 5th, 2017
0 Comments

Tonin Çobani shkrimtar dhe kritik i shquar letrar

Tonin Çobani  lindi më 5 Nëntor të vitit 1947 në Shkodër. Tonin Çobani është graduar Doktor Shkencash (PhD) në fushën e letërsisë duke mbrojtur tezën “Ngjizja mitologjike në ‘Lahutën More...

t-conani-Hjergj Fishta Kanuni i Lek Dukagjinit
By Lek Gjoka On Sunday, October 22nd, 2017
0 Comments

Tonin Çobani: Pse e shkrova “Gjergj Fishta dhe Kanuni i Lekë Dukagjinit”

Tonin Çobani TIRANE – Në kohën e riaktivizmit të gjakmarrjes në Shqipëri, çdo vrasje lidhet me Kanunin e Lekë Dukagjinit. Shumë baltë është hedhur nga autorë, studiues, media kombëtare e ndërkombëtare More...

Pjeter_Zarishi
By Lek Gjoka On Friday, October 6th, 2017
0 Comments

Pjetër Zarishi, poeti i parë i letërsisë së re shqipe

Tonin Çobani Nga Tonin Çobani / Pjetër Zarishi është quajtur rendom “poet minor”, por, sado qe me gjysme zeri, edhe “ure kalimi” nga letersia e vjeter shqipe ne letersine e re te Rilindjes More...

lahutamalcis
By Lek Gjoka On Friday, August 11th, 2017
0 Comments

Mitologjia në Lahutën e Malcis

Tonin Çobani Nga Tonin Çobani “Pa mitin, çdo kulturë e humbet karakterin e saj të gjallë krijues, humbet forcën e vet të natyrshme” Friedrich Nietzsche1 1. Fishta, kur nisi aventurën letrare për të More...

Frang-Bardhi
By Lek Gjoka On Monday, July 10th, 2017
0 Comments

Frang Bardhi, i vërteti sipas kohës

Frang Bardhi dhe relacionet e tij Nga Tonin Çobani Pasqyrimi i dhënë i tematikës, në shikim të parë, ndoshta, do ta çonte lexuesin në mendimin se, libri i Tonin Çobanit “Frang Bardhi dhe Relacionet More...

u1_LekeDukagjini1-221x300
By Lek Gjoka On Tuesday, April 25th, 2017
0 Comments

Princi Lekë Dukagjini – intervistë me studjuesin Tonin Çobani

“Princi i përfolur Lekë Dukagjini” Intervistë me studjuesin  Tonin Çobani Tonin Cobani – Në historiografin e derisotme shqiptare, historia e shek.XV është identifikuar me historinë e Skënderbeut More...

gjergj fishta-gazeta vatra
By Lek Gjoka On Sunday, March 5th, 2017
0 Comments

Vrasja e të vëllait, një fakt tronditës nga jeta e Gjergj Fishtës

Biografia e intriguar e poetit. Pse e ndihmoi Shtjefën Gjeçovin për mbledhjen e Kanunit. Vrasja e të vëllait nga hasmi, si e shkroi poezinë “Gjaksorvet” NGA TONIN ÇOBANI Familja e At Gjergj Fishtes Gjergj More...

toni cobani Gazeta Vatra
By Lek Gjoka On Monday, February 13th, 2017
0 Comments

Kush ishte Shën Jeronimi i Ilirisë

TONIN ÇOBANI Nga TONIN ÇOBANI TIRANE- Urë lidhëse e Ciceronit me kulturën perëndimore të mëpastajme është Jeronimi (Eusebius Sophronius Hieronymus, 347- 420), i njohur si Shën Hieronymi, apo Shën Jemia, More...