Tag archive for ‘Rumani’
elena_gjika
By Gjergji On Saturday, February 3rd, 2018
0 Comments

Elena Gjika – Dora d’Istria

Elena Gjika – Dora d’Istria Elena Gjika, Dora d’Istria, shkrimtare dhe publiciste përparimtare rumune me origjinë shqiptare. Elena Gjika lindi me 3 shkurt 1828 në Kostance, Rumani në familjen More...

Aristidh_Kola-nga k.traboini
By Gjergji On Saturday, October 28th, 2017
0 Comments

Sllavët dhe Arbëreshët

Nga Aristidh Kola / Aristidh Kola, (Foto nga Kolec Traboini) Emri kombëtar Iliri dhe Ilir dëgjohet deri në shekullin e VI. Në 5 shekujt e mëpasshëm nuk bëhet fjalë fare për ilirët. Është e vërtetë More...

mitrush-kuteli
By Gjergji On Wednesday, September 13th, 2017
0 Comments

Dhimitër Pasko (Mitrush Kuteli) shkrimtar, përkthyes dhe ekonomist i shquar

Dhimitër Pasko i njohur me pseudonimin Mitrush Kuteli lindi më 13 shtator 1907 në Pogradec, I ati, Pandi, i biri i Pasko Kutelit, ishte rrobaqepës që kish jetuar 24 vjet në mërgim, në Rumani. Pas kthimit More...

pandi_stillu
By Besarta On Monday, May 1st, 2017
0 Comments

Përvjetori i lindjes së regjisorit Pandi Stillu

Pandi Stillu lindi në Korçë më 1 maj të vitit 1914. Me artin skenik filloi të merret që në vitet ’30 në lëvizjen amatore në Korçë që në vitin 1934. Në vitin 1937 deri më 1942 studjoi për More...

kopi_kycyku-1
By Ardi On Wednesday, September 2nd, 2015
0 Comments

Shqiptarët në Rumani e Bullgari

Nga Kopi Kyçyku / Kopi Kyçyku – Akademik Do të desha të them qysh në fillim se, gjatë shekujve, shqiptarët kanë gjetur në Rumani dhe në Bullgari një strehë të ngrohtë e të sigurtë. Madje janë More...