Tag archive for ‘Ndre Mjeda’
Tonin Cobani GV
By Lek Gjoka On Wednesday, December 13th, 2017
0 Comments

De Martino dhe Fishta

Tonin Çobani – Studjues   Disa pikëpyetje të mbetura pezull në Historinë e Letërsisë Shqipe De Martino dhe Fishta, “mësuesi i madh, nxënësi i madh” Nga Tonin Çobani / Historia e letërsisë More...

ndre-mjeda
By Gjergji On Monday, November 20th, 2017
0 Comments

Ndre Mjeda

Ndre Mjeda teolog, shkrimtar, gjuhëtar, poet i shquar dhe veprimtar patriot./ Lindi në Shkodër më 20 nëntor 1866. I jati quhej Jakë Zefi (Kryeziu) e Luçije (Dominika) Thaçi. Në Shkodër mori mësimet e More...

fishta
By Lek Gjoka On Monday, October 23rd, 2017
0 Comments

146 vjetori i lindjes së Gjergj Fishtës

Nga Pjerin Logoreci / Gjergj Fishta (1871-1940) Klerik, poet, shkrimtar, politikan. Lindi në fshatin e vogël Fishtë të Zadrimës më 23 tetor 1871. Që 6 vjeç e çuan në Seminarin Françeskan të Shkodrës. More...

hile_mosi
By Gjergji On Saturday, April 22nd, 2017
0 Comments

Hilë Mosi figurë e madhe kombëtare

Hilë Mosi lindi me 22 Prill 1885 në Shkodër, ishte i biri i Mark Mosit, figurë politike e njohur e periudhës para e pas Pavarësisë. Në vendlindje filloi mësimet në shkollën italjane, të cilat i vijoi More...

mati_logoreci
By Gjergji On Friday, February 10th, 2017
0 Comments

Mati Logoreci, gjuhëtar, historian e publicist

Mati Logoreci lindi më 10 shkurt 1867 në Shkodër, ku mori edhe mësimet e para. Në moshën 10 vjeçare, më 1877 vazhdoi shkollën tregtare në Shkodër. Në këtë kohë shkollat ishin në turqisht kështuqë More...

mjeda
By Gjergji On Wednesday, March 5th, 2014
0 Comments

Një seri eseistike me shtatë vëllime që rizbulon Ndre Mjedën

Nga Klajd Kapinova Libri i parë i serialit  Mjeda-1 Rinia (1866-1888) i kushtohet rinisë së Ndre Mjedës dhe aktivitetit të hershëm letrar e gjuhësor të tij. Libri ka gjithsej 640 faqe të numruara, me More...