Tag archive for ‘Gazeta Vatra’
Tonin Cobani GV
By Lek Gjoka On Wednesday, December 13th, 2017
0 Comments

De Martino dhe Fishta

Tonin Çobani – Studjues   Disa pikëpyetje të mbetura pezull në Historinë e Letërsisë Shqipe De Martino dhe Fishta, “mësuesi i madh, nxënësi i madh” Nga Tonin Çobani / Historia e letërsisë More...

kastriot_myftaraj
By Lek Gjoka On Tuesday, December 12th, 2017
0 Comments

Në dhjetor 1990…

Kastriot Myftaraj– analist   Në dhjetor 1990 u aktivizua “Gladio” komunist dhe që nga ajo kohë Shqipëria vuan pasojat e konfliktit brenda tij Nga Kastriot Myftaraj / Diktatori komunist shqiptar More...

Rauf Dhomi
By Lek Gjoka On Monday, December 4th, 2017
0 Comments

Rauf Dhomi Akademik, kompozitor

Rauf Dhomi Akademik, kompozitor Kompozitor shqiptar Rauf Dhomi u lind në Gjakovë më 4 dhjetor të vitit 1945 në një familje me tradita në këngën qytetare. Shkollën fillore e kryen në Gjakovë, ndërsa More...

aktiipavarsise-1912
By Lek Gjoka On Tuesday, November 28th, 2017
0 Comments

Gëzuar përvjetorin e Pavarsisë së Shqipërisë

Pas pese shekujsh roberie nga pushtimi i Perendorisë osmano-turke edhe për kombin shqiptar erdhi dita kur 104 vite me parë në qytetin e Vlorës Ismail Qemali me ndihmen e shqiptarit të madh Dom Nikoll Kacorri More...

thanksgiving.Gazeta-Vatra
By Lek Gjoka On Thursday, November 23rd, 2017
0 Comments

Happy Thanksgiving !..

Gezuar diten e Falenderimeve !.           Happy Thanksgiving Day !.. Në Shtetet e Bashkuara te Amerikes festohet Dita e Falenderimeve (ThanksGiving), festohet çdo vit të enjten e fundit të muajit Nëntor.  More...

Theron J. Damon shqiptaret
By Lek Gjoka On Thursday, November 23rd, 2017
0 Comments

National Geographic, në 1912: Kush janë shqiptarët

Theron J. Damon Një reportazh analitik i revistës amerikane fotografon Shqipërinë e 1912 para shpalljes së pavarësisë. Një radiografi e saktë për shqiptarët; personalitetin tonë të veçantë dhe vetëdijesimin More...

faik_konica
By Lek Gjoka On Tuesday, November 21st, 2017
0 Comments

Shqipëria dhe turbullimet e Ballkanit

Faik Konica Albania, qershor 1903 Turbullimet ditë për ditë më të dëndura në Ballkan na shtrëngojnë ta lëmë për më pastaj kryeartikullin që kishim nër mënt të shkruajmë përmi Papën e math qi More...

Ndoc Gjetja ..foto by; K.Traboini
By Lek Gjoka On Thursday, November 16th, 2017
0 Comments

“Pulëbardha” që vdiq në ranishten e saj

Duke kujtuar “Krishtin” e poezisë, Ndoc Gjetja Nga Përparim Hysi   Më 9 mars 1944,ka lindur “Krishti” i poezisë,Ndoc Gjetja. Thonë që ka vdekur,kurse unë nuk jam i atij mendimi.Përkundrazi.Ka More...

12042633_10153543643362357_8322316789855513398_n
By Lek Gjoka On Wednesday, November 1st, 2017
0 Comments

Kallmeti fshati i “intrigave” kundër Ismail Qemalit

Kallmeti-pikture e piktorit lezhjan Pashk Pervathi   Shumë kohë më parë, aty më shekullin e XVII në këtë vend te quajtur Kallmet ka ndodhur një nga intrigat më të mëdha të religjionit shqiptar. More...

Gjatenjefestehalloween
By Lek Gjoka On Tuesday, October 31st, 2017
0 Comments

Erdhi Halloween

Halloween Ç’është Halloween? Nga Lek Gjoka Emri i  Halloween është interpretimi modern i All Hollows’ Eve të Irlandës, apo Dita e të gjithë Shenjtorëve. Kjo festë tepër e lashtë mbërriti në More...