Tag archive for ‘Berat’
baltasar_benussi
By Gjergji On Saturday, January 6th, 2018
0 Comments

Baltasar Benussi, autori i Statutit të Mbretërisë dhe Kodit Civil

Baltasar Benussi lindi në Shkodër, më 6 janar 1897, në një familje intelektuale me prejardhje nga Rovinio, Itali. I ati Gaspër Benussi ishte mësues (Mësues i Merituar 1993) i cili në vitin 1890 botoi në More...

Kodiket e Shqiperise
By Besarta On Tuesday, October 24th, 2017
0 Comments

Kodikët e Shqipërisë

Koleksioni i kodikëve (the codex) përbën një prej pasurive më të rëndësishme kulturore të popullit shqiptar në të gjitha kohërat dhe një pasuri me vlera botërore. Ky koleksion, i cili ruhet në Arkivin More...

Sotir_Kolea
By Lek Gjoka On Monday, September 4th, 2017
0 Comments

Sotir Kolea leksikograf, folklorist, publicist, veprimtar i Lëvizjes Kombëtare për Pavarësi

Shkruar nga Nini Mano /  Sotir Kolea (Berat, 4 shtator 1872 – Elbasan, 3 Korrik1945) qe leksikograf, folklorist, publicist, veprimtar i Lëvizjes Kombëtare dhe drejtor i Bibliotekës Kombëtare në vitin More...

Vexhi_Buharaja
By Lek Gjoka On Friday, May 12th, 2017
0 Comments

Vexhi Buharaja , atdhetar, dijetar, poet, përkthyes, shkrimtar, historian e studiues

Vexhi Buharaja Lindi me 12 Maj 1920, në lagjen “Murat Çelepi” në Berat. Rrjedh prej një familje intelektuale, me trashëgimi të pasur fetare, kulturore, atdhetare. Babai i tij, Ibrahim Efendi, ishte hoxhë, More...