Published On: Fri, Nov 24th, 2017

Peter Prifti, personalitet shqiptaro-amerikan

Nga Pjerin Logoreci /

Peter Prifti ka lindur në Rehovë, (Kolonjë) më 24 nëntor, 1924. Pasi kreu shkollën fillore në fshat, emigroi në Amerikë më 1940. Me mbështetjen e babait të tij (pronar i një restoranti në Filadelfia, në partneritet me një tjetër), ai së pari përfundoi shkollën e mesme pastaj u regjistrua në Kolegjin shtetëror Penn, në College Park, Pennsylvania, ku mori diplomën për Art dhe letërsi. Në vitin 1947 ai u bë qytetar amerikan. I etur për të zgjeruar njohuritë e tij ai shkoi në “Universitetin e Pensilvanisë”, ku ai mori “Master në Arte e Filozofi” në vitin 1955.
Prifti u bë bashkë-redaktor i gazetës Dielli, dhe sekretar i organizatës “Federata Pan Shqiptare e Amerikës – Vatra”, në Boston në vitin 1958, në atë kohë nën kur President Nderi ishte Peshkopi Fan Nolit. Dy vjetët që kaloi në Vatra, ishin një eksperiencë e vlefshme, duke e lidhur më mirë me komunitetin shqiptar dhe problemet e tij.

peter_prifti

Peter prifti

Gjatë viteve 1961-1976, Prifti ka punuar në Cambridge, Mass., në MIT (Massachusetts Institute of Technology), në atë kohë një qendër për studime ndërkombëtare. Fryti i kësaj periudhe ishte libri, “Shqipëria Socialiste që nga viti 1944” botuar më 1978, një kronikë objektive e zhvillimeve të Shqipërisë në atë kohe. Puna u prit mirë në qarqet akademike gjykuar nga kritikat që janë të publikuara në lidhje me librin.
Në vitin 1976, Departamenti i Gjuhësisë së Universitetit të Kalifornisë në San Diego, nisi një projekt për studimin e gjuhën shqipe, dhe ftoi Peter Priftin për t’u bashkuar me projektin si një konsulent. Megjithëse projekti ishte i shkurtër (1976-1979), arriti megjithatë në prodhimin e tri vepra për studimin e gjuhës shqipe në klasë. Prifti ishte bashkë-autor në të tre të punimeve.

Gjendja e popullsisë shqiptare të Kosovës në vitin 1968, u bë shqetësim e një shkak për Priftin që, shkroi për të gjitha zhvillimet në rajon, në mbrojtje të të drejtave dhe kërkesave të shqiptarëve. doli libri, “Konfrontimi në Kosovë”, i cili u botua në vitin 1999.
Dy vëllimet e tjera të shkrimeve të mbledhura merren me politikën, historinë dhe kulturën e Shqipërisë. Përveç kësaj, vëllimet përmbajnë homazhe përkujtimore, ese, kritika letrare dhe komente libër, të cilin ai e kishte botuar gjatë viteve në revista profesionale dhe revista të ndryshme dhe gazetat. Vëllimet janë titulluar: “Shqipëria e largët – politika e izolimit”, dhe “Toka e shqiptarëve-një udhëkryq të krenarisë dhe dhimbjes”
Peter Prifti ia kushtoi veten studimeve shqiptare në përpjekje për të sensibilizuar lexuesit në lidhje me vendin e tij amtar, natyrën e shoqërinë shqiptare. Gjatë gjithë karrierës së tij si shkrimtar, ai është përpjekur për të promovuar idealet e lirisë dhe demokracisë, duke pasur kujdes që të mos bëhet pre e politikave partiake shqiptare. Ai qëndron si një shembull të mirë i intelektualit i cili është i ndërgjegjshëm dhe i shqetësuar për vendin e tij të origjinës, megjithese jetonte e punonte larg kufijve e saj.
Peter Prifti vdiq në San Diego të Kalifornisë më 17 gusht 2010.

Botimet:
“Socialist Albania since 1944”;
“Remote Albania – The politics of isolation”;
“Confrontation in Kosova, The Albanian-Serb Struggle, 1969-1999”;
“Land of Albanians: A crossroads of Pain and Pride”;
“Mozaik Shqiptar”; “Unfinished Portrait of a Country”.