Ndre Mjeda

ndre-mjeda

Ndre Mjeda teolog, shkrimtar, gjuhëtar, poet i shquar dhe veprimtar patriot./ Lindi në Shkodër më 20 nëntor 1866. I jati quhej Jakë Zefi (Kryeziu) e Luçije (Dominika) Thaçi. Në Shkodër mori mësimet e para dhe kreu Seminarin e Jezuitëve. Më pas studioi për teologji në Spanjë, Poloni, Kroaci, Itali e Francë. Në moshën 20 vjecare Ndre More...

by Gjergji | Published 4 weeks ago
francesco_solano
By Gjergji On Saturday, November 18th, 2017
0 Comments

Arbëreshi Francesko Solano

Francesco Solano i njohur si Dushko Vetmo, lindi më nëntor 1914 në Frascineto (Kalabri). Me 1934 emigroi ne Argjentine. Studioi teologji ne kolegjin Claiplos te Buenos Aires ku mësoi gjuhët spanjisht, portugalisht, More...

Eqrem Basha
By Lek Gjoka On Wednesday, November 15th, 2017
0 Comments

Eqrem Basha poet, prozator e skenarist

Eqrem Basha Lindi më 15 nëntor 1948 në Dibër, ku kreu shkollën fillore dhe të mesmen. Në vitet 1967-1971 studioi gjuhë dhe letërsi shqipe në Universitetin e Prishtinës. Gjatë studimeve boton tregime More...

telat-agolli
By Ardi On Wednesday, November 15th, 2017
0 Comments

Sportisti dhe artisti Telat Agolli

Telat Agolli u lind më 15 nëntor të vitit 1932 në Tiranë. Shkollimin e bëri në qytetin e lindjes deri edhe shkollën e lartë Institutin e Kulturës Fizike “Vojo Kushi” dhe më pas në vitet 1960-1961 More...

njac-ndoja
By Besarta On Monday, November 13th, 2017
0 Comments

Injac Ndojaj, gjeologu e petrografi i shquar

Më 13 nëntor 1913 u lind në Shkodër Injac Gj. Ndojaj. Shkollën fillore e kreu në vendlindje. Vazhdoi studimet e mesme të përgjithshme në Gjimnazin e Shkodrës. Kreu studimet e larta në Torino, Itali në More...

eduard-sulstarova
By Ardi On Sunday, November 12th, 2017
0 Comments

Akademiku Eduard Sulstarova

  Eduard Sulstarova u lind në Korcë më 12 nëntor 1934. Shkollën fillore e kreu në Pogradec dhe shkollën e mesme në Politeknikumin “7 Nëntori” në Tiranë. Në vitet 1954-1961 shërbeu si mësues More...

fadil-kraja
By Ardi On Saturday, November 11th, 2017
0 Comments

Dramaturgu, Fadil Kraja

Fadil Kraja lindi në Shkodër më 1931. Mësimet e para i mori në qytetin e lindjes dhe më pas vazhdoi studimet e larta në Universitetin e Tiranës në Fakultetin e Filologjisë (Dega gjuhë-letërsi). Për More...

Muntaz_Dhrami
By Lek Gjoka On Friday, November 10th, 2017
0 Comments

Muntaz Dhrami, Skulptor i Popullit

Muntaz Dhrami Muntaz Dhrami lindi në Gjirokastër më 10 nëntor të vitit 1936. Shkollën fillore dhe dy vjet të mesme i mbaroi në Gjirokastër. Gjatë viteve 1953 – 1956 ndoqi studimet në Liceun Artistik More...

mihal popi
By Gjergji On Tuesday, November 7th, 2017
0 Comments

Mihal Popi, Artist i Popullit

Lindi në Shkodër më 7 nëntor të vitit 1909, në qytetin e lindjes kreu shkollën fillore në Shkollën e Jezuitëve. Familja e tij u transferua ne Tirane ne vitin 1921. Aktivitetin e tij artistik Mihali e filloi More...

tonin_cobani
By Lek Gjoka On Sunday, November 5th, 2017
0 Comments

Tonin Çobani shkrimtar dhe kritik i shquar letrar

Tonin Çobani  lindi më 5 Nëntor të vitit 1947 në Shkodër. Tonin Çobani është graduar Doktor Shkencash (PhD) në fushën e letërsisë duke mbrojtur tezën “Ngjizja mitologjike në ‘Lahutën More...