Masakra e Qafës së Valmirit dhe rezistenca antikomuniste e popullit të Mirditës

krime50

Nga Martin Dedaj “Ditë e zezë ka qenë për Mirditën dhe popullin e saj martir, 17 Gushti i vitit 1949. Masakra e Qafës së Valmirit mbetet aktuale dhe apelon: “O Zot na ruaj nga komunizmi, monstrat dhe të këqijat e tij”… … N’Qaf t’Valmirit të Mirditës. Fort po vriten krah’t e Shqipes!! Shkallës Madhe kush po zbret? T’lidh More...

by Lek Gjoka | Published 1 day ago
arben-llalla
By Ardi On Wednesday, August 9th, 2017
0 Comments

Emrat e fshatrave shqiptarë ortodoksë në Maqedoni

Nga Arben Llalla Arben Llalla – historian Prej disa vitesh u mora me studimet rreth gjetjes së fshatrave në Greqi që dikur kanë qenë të banuar nga shqiptarët ortodoksë dhe myslimanë. Me kalimin e More...

NG-1912
By Ardi On Saturday, August 5th, 2017
0 Comments

Shqiptarët – National Geographic 1912

Nga Theron J. Damon / Shqiptari është europian: për më shumë se dy mijë vjet ka jetuar atje ku jeton tani – në fortesat e Epirit dhe Ilirisë, përtej Adriatikut paralel me thembrën e Italisë. Në fillim More...

kater-prince-1
By Gjergji On Wednesday, August 2nd, 2017
0 Comments

Katër princa të letrave shqipe në unitetin e një fotografie të Marubit 

Nga Qerim Vrioni Qerim Vrioni Fotografia “Katër shkrimtarët e mëdhenj” është realizuar nga Gegë Marubi (1907-1984), në Shkodër në vitin 1938. Gega ishte djali i fotografit të njohur Kel Marubi More...

ambasada_amerikane
By Gjergji On Friday, July 28th, 2017
0 Comments

Përvjetori i lidhjes së marrëdhënieve diplomatike Shqipëri-SHBA

Nga Pjerin Logoreci /   Kërkesën zyrtare për vendosjen e marrëdhënieve diplomatike ndërmjet dy vendeve e parashtroi në mars 1920 në Washington, qeveria e dalë nga Kongresi i Lushnjes. Letrat Kredenciale More...

Gjon-Mark-Ndoj-pas-lirimit-nga-burgu-1970
By Lek Gjoka On Monday, July 24th, 2017
0 Comments

Genocid në Mirditë për vrasjen e Bardhok Bibës

Gjon Mark Ndoji ne vitin 1970 pas lirimit nga burgu i diktatures komuniste   Sipas ditarit te Mandeles se Mirdites Gjon Mark Ndoji /   Ditari i Ndojit, si u bë gjenocid në Mirditë për vrasjen e Bardhok More...

Aleksander-Molosi-dhe-Shqiponja
By Lek Gjoka On Tuesday, July 18th, 2017
0 Comments

Të huajt: Vetëm shqiptarët janë pasardhës të ilirëve

Më poshtë janë citime të studiuesve të shquar, por edhe të strategëve të popujve të ndryshëm për shqiptarët dhe origjinën e tyre ilire. Vetë citimet e tyre, tregojnë se origjina e shqiptarëve është More...

Vlore, 1919-foto Gj.Rrota
By Gjergji On Sunday, July 16th, 2017
0 Comments

Dy fotografë shkodranë në Vlorë

Nga Qerim Vrioni, Studjues dhe Historian i Fotografisë Shqiptare /   Dihet se Shkodra dhe Korça janë dy qendrat historike të zhvillimit të Fotografisë Shqiptare. Prej këtej, po më tepër nga e para, More...

219-gjyqi-i-kleriket-gazeta-vatra
By Lek Gjoka On Saturday, July 15th, 2017
0 Comments

Persekutimi i klerit katolik, Filip Mazreku: Vëllain ma vranë komunistët

Gjygji i klerikeve shqiptare ne diktaturen komuniste.   Nga: VELI HAKLAJ Procesverbali i pyetjes së Padër Filip Mazrekut Më 11 nëntor 1946, në Seksionin e Sigurimit të Shtetit, në Shkodër, nga kapiten More...

mesuesit
By Gjergji On Tuesday, July 11th, 2017
0 Comments

Shkollat e para në Shqipëri

Sipas studiuesit Sami Rrepishti shkollat e para në gjuhën shqipe janë hapur në veri të Shqipërisë nga klerikët katolikë. Dhe pikërisht në Ulqin në vitin 1258, në Durrës në vitin 1278, në Shkodër More...