Published On: Tue, May 10th, 2016

Gëzuar Ditën e Nënës

Dita e Nënës është një festë për të nderuar nënat dhe amësinë, obligacionet e nënave, dhe ndikimin e nënave në shoqëri. Ajo festohet në ditë të ndryshme në shumë pjesë të botës, më së shpeshti në pranverë. (p.sh., prill-maj në hemisferën veriore, tetor në Argjentinë, por pranverë hemisferë veriore, maj, në Australi).

Festimi i Ditës së Nënës filloi në Shtetet e Bashkuara në fillim të shekullit të 20-të; ajo nuk është e lidhur me festimet e shumta të festave të nënave dhe të amësisë që kanë ndodhur në të gjithë botën mbi mijëra vjet, të lidhura me besime te ndryshme. Megjithatë, në disa vende Dita e Nënës është bërë sinonim me këto tradita të vjetra dhe vazhdon të festohet edhe sot. Në disa vende të botës Dita e Nënës është vendosur në një datë që ishte e rëndësishme në fenë e shumicës, të tilla si Virgjereshes Maria, në vendet katolike. Vende të tjera të zgjedhur një datë me rëndësi historike.

Në Amerikë Dita e Nënës u festua për herë të parë në vitin 1908, kur Anna Jarvis bëri një memorial për nënën e saj në Grafton, West Virginia. Fushata e saj për të bërë “Diten e Nënës”, një festë të njohur në Shtetet e Bashkuara filloi në vitin 1905, vitin që nëna e saj, Ann Reeves Jarvis, vdiq. Ann Jarvis, ishte një aktiviste e paqes e cila kujdesej për ushtarët e plagosur në të dy anët e Luftës Civile.

Për shkak të përpjekjeve të fushatës e Anna Jarvis, disa shtete e njohën zyrtarisht Diten e Nënës, e para në vitin 1910 duke qenë shteti West Virginia. Në vitin 1914 Presidenti Amerikan Woodrow Wilson nënshkroi shpalljen për të krijuar Ditën e Nënës, të dielën e dytë në maj, si një festë kombëtare për të nderuar nënat.

Në vitin 1912, Anna Jarvis bëri regjistrimin trademark frazat “e diela e dytë në maj” dhe “Dita e Nënës”, dhe krijoi Shoqatën “Dita Ndërkombëtare e Nënës”.
Vendet ish-komuniste zakonisht festohet Dita Ndërkombëtare e Grave në vend të Ditës së Nënës.
Në listën e vendeve që festojnë Ditën Ndërkombëtare të Grave më 8 Mars, në vend të Ditën e Nënës është edhe Shqipëria së bashku me ish vendet komuniste.