Published On: Tue, Dec 5th, 2017

Faik Konica në kërkim të një Princi për Shqipërinë

Më 8 dhjetor 1912 në Boston u mbajt Kuvendi i Jashtëzakonshëm i Vatrës qe vendosi të dërgojë Faik Konicën delegat në Evropë dhe Shqipëri që tu paraqiste njerësve e politikanëve mendimet për të zgjedhur në Fronin e Shqipërisë dikë nga një derë mbretërore dhe për të bërë Kushtetutën e Shqipërisë.

faik_konica

Faik Konica

Faik Konica dhe Fan Noli shkuan në Londër pas disa ditësh, si përfaqësues përkatësisht të Federatës Vatra dhe “Kishës Ortodokse “Shën Gjergjit” të shqiptarëve në Amerikë.
Në numrat e gazetës Dielli, Konica shpalos qartë mendimin e tij për vendosjen në fronin e Shqipërisë të një princi kristian, me arsyetimin e afrimit me Europën dhe paragjykimet e kësaj të fundit për muslimanizmin. Në disa organe të shqypit të kohës ndërkohe lakohej emri i Ahmet Fuat, si kandidat, që mendohej se do të përkrahej edhe nga Komuniteti Mysliman.
Sipas Konicës, zgjedhja e një princi mysliman në fronin e Shqipërisë do ta radhiste vendin në orient, kjo do ta vështirësonte bërjen e Shqipërisë në mes të Europës sepse do të dukej si mosndryshim nga koha që kishte qenë nën Turqinë.
Konica propozon që të ndryshojë cdo gjë edhe simbolika e përfaqësimit të Shqipërisë në Europë.
Me pas ndoshta edhe nga këto përpjekje të Konices sollën në Shqipëri më 1914 Princ Vidin