Published On: Wed, Jul 26th, 2017

Dhimitër Shuteriqi, shkrimtar, poet e studjues

Dhimitër Shuteriqi, lindi me 26 Korrik vitin 1915, ne Elbasan dhe ndahet nga jeta me 22 korrik 2003.
Shkollen fillore dhe te mesme e kreu ne Liceun e Korces, nderkohe qe ne vitet e para te rinise ai u njoh si poet nepermjet vargjeve te para te tij. Pergjithsish firma e njohur e Shuteriqit eshte vene ne poezi, romane dhe novela. Shkrimtari i njohur eshte nder novelistet e pare shqiptare i renditur pas Migjenit dhe Kutelit. Pas Liceut te Korces, artisti u diplomua ne France dhe me pas, pas rikthimit ne Shqiperi ai spikati si nje nder penat me te njohura dhe me te suksesshme te artit te shkruar shqiptar.

Dhimiter_Shuteriqi,_

Dhimitër Shuteriqi

Per 24 vjet me radhe, nga viti 1950 deri ne vitin 1974, ai drejtoi edhe Lidhjen e Shkrimtareve dhe Artisteve ne Tirane, duke nxjerre breza te tere shkrimtaresh e poetesh qe sot shenohen ne radhet e para te artit te shkruar shqiptar. Prej vitesh Shuteriqi ka qene edhe anetar i Akademise se Shkencave ne Tirane duke vazhduar keshtu rrugen e studimeve deri ne moshen 88-vjecare, kur vdiq. Dhimitër Shuteriqi pervecse nje emer i madh i artit te shkruar ka qene edhe nje piktor i mire. Ne shtepine e tij ai ruan shume grafika te realizuara gjate viteve te karrieres aq te suksesshme te tij.

Tituj të veprave:
1-Kangët e rinisë së parë (1935)
2-Kangë (1936)
3-Çlirimtarët, roman (1952)
4-Gurneçka, tregime (1957)
5-Fyelli i Marisiasit (1963)
6-Gjashtëdhjetë tregime në një, tregime
7-Tregime të zgjedhura (1972)
8-Një mal me këngë (1975)
9-Kur rendte hëna nëpër re (1982)
10-Vërshimet e vjeshtës (1984)
11-Shkrimet shqipe në vitet 1332-1850 (1976)
12-Autorë dhe tekste (1977)
13-Mbi Barletin dhe shkrime të tjera (1979)
14-Sytë e Simonidës, (1998)
15-Tekstet shqipe dhe shkrimi i shqipes në vitet 879 – 1800, (2005)
16-Dëshmi parabuzukiane të fjalës shqipe, (2010)
17-Aranitët : historia-gjenealogjia-zotërimet, (2011)