Published On: Tue, May 9th, 2017

9 maj – dita e Evropës

Bashkimi Evropian (BE, zyrtarisht : EU)

Motoja – Të bashkuar në diversitet.
Kryeqytet: Bruksel
Qendra politike: Luksenburg, Strasburg
Gjuhët zyrtare: 24
Shtete anëtare:28
Presidenti i Keshillit Europian: Herman Van Rompuy,
Presidenti i Komisionit Europian: Jose Manuel Barroso
Sipërfaqja: 4.381.376 km/2
Popullsia (2002) 507, 890, 1919
Eurozona: 17 shtete.
Faqja web    europa.eu
Flamuri blu me 12 yje të verdhë të vendosur rreth, që simbolizon idealet e bashkimit dhe harmonisë mes popujve të Evropës.

euro_flag

Flamuri i BE

 

Hymni i Flamurit është simfonia e nëntë kompozuar nga Ludwig Van Beethoven në 1823 sipas vargjeve të Friedrich von Schiller, Himni i Gëzimit “Ode to Joy” shkruar më 1785.

 

Shtetet Anëtare të BE dhe viti kur janë bërë anëtare:
Austria (1995)
Belgium (1952)
Bulgaria (2007)
Croatia (2013)
Cyprus (2004)
Czech Republic (2004)
Denmark (1973)
Estonia (2004)
Finland (1995)
France (1952)
Germany (1952)
Greece (1981)
Hungary (2004)
Ireland (1973)
Italy (1952)
Latvia (2004)
Lithuania (2004)
Luxembourg (1952)
Malta (2004)
Netherlands (1952)
Poland (2004)
Portugal (1986)
Romania (2007)
Slovakia (2004)
Slovenia (2004)
Spain (1986)
Sweden (1995)
United Kingdom (1973)
Shtetet Kandidate për në BE
Iceland
Montenegro
Serbia
The former Yugoslav Republic of Macedonia
Turkey
Shtete të propozuara për Kandidate
Albania
Bosnia and Herzegovina
Kosovo

18 Shtetet në të ciliat përdoret monedha Euro ose Eurozona:
Austria
Belgium
Cyprus
Estonia
Finland
France
Germany
Greece
Ireland
Italy
Latvia
Luxembourg
Malta
The Netherlands
Portugal
Slovakia
Slovenia
Spain

Me 9 majit të vitit 1950 Ministri i Jashtëm Francez, Robert Schuman, bëri nje deklaratë në të cilën parashtroi idenë e përpunuar më parë me Jean Monnet për bashkimin e industrive evropiane të qymyrit dhe çelikut. Keshtu u nënshkriua në Paris Traktati Themelues të Komunitetit Evropian të Qymyrit dhe Çelikut më 18 prill të vitit1951. Në nënshkrimin e traktatit merrnin pjesë G jermania, Franca, Belgjika, Italia, Holanda dhe Luksemburgu. Disa vjet më vonë pasuan Traktatet e Romës, më 25 mars të vitit1957, të cilat krijuan Komunitetin Ekonomik Evropian dhe Komunitetin Evropian të Energjisë Atomike (EUROATOM) që hynë në fuqi më 1 janar të vitit 1958. Krijimi i Bashkimit Evropian me Traktatin e Mastrihtit më 7 shkurt të vitit 1992. Traktati të mos hynte në fuqi deri më 1 nëntor të vitit 1993.
Bashkimi Evropian mori një zhvillim të mëtejshëm me Traktatin e Amsterdamit i cili u nënshkrua me 1 tetor të vitit 1997 dhe hyri në fuqi më 1 maj të vitit 1999 pas ratifikimit nga të gjitha shtetet anëtare.
Shtetet anëtare të BE kanë dizenjo pasaporte të standardizuara me fjalët “Bashkimi Evropian” në gjuhët anëtare. Shtetet jo anëtare të BE-se si Islanda, Norvegjia, Zvicra marrin pjesë në Tregun e Përbashkët por jo në Bashkimin Doganor. Të gjitha vendet e tjera të BE, përveç Danimarkës dhe Britanisë së Madhe, i është lejuar të bashkohen tek “euro” kur të kenë plotësuar kushtet ekonomike. Kurse Suedia do bashkohet ekonomikisht, të bëhet pjesë e euros, por jo të jetë anëtare pa i plotësuar kushtet e anëtarësimit.